فَن برند ، مشاور برندسازی کسب و کارها

برندسازی بر اساس دانش مدیریت استراتژیک برند و طراحی برندهای کسب و کار

فَن برند ، مشاور برندسازی کسب و کارها

برندسازی بر اساس دانش مدیریت استراتژیک برند و طراحی برندهای کسب و کار

شخصیت برند در برند سازی- مدل جنیفر آکر

شنبه, ۲۵ بهمن ۱۳۹۹، ۰۳:۵۹ ب.ظ

Brand Personality

شخصیت در برند سازی چیست؟

برندها نیز مانند انسان ها زنده به نظر می رسند ، رشد میکنند، اوج میگیرند، میمیرند و البته شخصیت هم دارند. برندها نیز به مانند انسان ها دارای رفتار و شخصیت های مختلفی هستند.

برخی از ما هنوز به دوران بلوغ رفتاری نرسیده ایم، ممکن است چشمانداز و علایق خود را عوض میکنیم و شاید ندانیم که با دیگران چگونه رفتار کنیم، به همین ترتیب برخی از برندها هم برنامه ای برای  تکامل رفتار و شخصیت خود ندارند و در نحوه رفتار با مخاطبان خود دچار مشکل هستند.

اما نداشتن برنامه و مدلی مشخص برای خلق و تکامل شخصیت برند، به این معنی نیست که ما از زاویه دید مخاطبان خود شخصیت خاصی نداریم. از نگاه دیگران همه ی ما دارای ویژگیهای شخصیتی خاص خود هستیم، که نقاط مشترکی با شخصیت دیگر انسان ها نیز دارد.

همین امر باعث شده تا برخی از پیشگامان علم روانشناسی شخصیتها را به دسته های گوناگونی تقسیم نمایند . کاری که در برندسازی نیز انجام میشود .

ایده مرتبط ساختن خصوصیات انسانی مشترک با برندها جدید نیست.  طراحی شخصیت برند کارکردهای خوبی در فرآیند برندسازی و خلق ارزش ویژه برند دارد ؛ افراد زیادی بر روی خلق و ارزیابی شخصیت برند کارکرده اند، به خصوص که شخصیت برند در بازارهایی که شباهت میان برندها زیاد است برای خلق تمایزاتِ رفتاری و ارتباط با مخاطبان به کمک برندسازان می آید. بنابراین لازم است در ابتدا شخصیت برند را بهتر بشناسیم.

در یک تعریف، شخصیت برند، ادغام میان تجربه مصرف کننده در ارتباط با برند و انتظار از برند به مثابه یک انسان است.  شخصیت برند باعث تمایز برند از رقبای خود نیز میگردد. اما مهم ترین پرسش برای برندسازی این است که :

چگونه میتوانم یک شخصیت مناسب برای این برند طراحی کنیم؟

ابتدایی ترین روش شخصیت سازی در برند سازی، از طریق یک ایده ساده به دست آمد. مگر نه اینکه شخصیت یک انسان تحت تاثیر هرچیزی است که با او در ارتباط است :  مانند لباسش، خانواده و دوستانش، منزلش، و آنچه که به عنوان یک شاغل انجام میدهد ؛ پس شخصیتِ یک برند هم متاثر از محصولات و خدماتش خواهد بود.

دیوید آکر معتقد است که ویژگی های مرتبط با محصول از قبیل طبقه محصول، بسته بندی ، قیمت ، نوع استفاده و کارکرد آن و ویژگی هایی ذهنی مانند تصویر ذهنی ای که ما از مصرف کننده ی نمونه محصول داریم، حمایتهای مالی که از برنامه ها کرده ایم ، سبک تبلیغات، سن برند، کشور مبدا برند، تصویر ذهنی ما از سازمان و صاحب برند، شخصیت های معروفی که تا کنون در ارتباطاتِ برند حضور داشته اند ؛ همه منابع طراحی ، خلق و توسعه شخصیت برند هستند.

همانگونه که میبینیم به علت تعدد متغیرهای موثر بر شخصیت برند ، نمیتوان برنامه ی اجرایی دقیقی را برای خلق شخصیت برند پیاده سازی کرد. بنابراین هر یک از مدلهای طراحی شخصیت بر روی ویژگی هایی خاصی تمرکز میکنند.

بدون داشتن چنین مدل هایی وظیفه طراحان شخصیت برند، دادن توضیحات جالب و انتخاب شخصیتی بر مبنای سلیقه شخصیت شان خواهد بود. بنابر این نیاز داریم تا با مدل ها آشنا شویم تا بلکه بعدها با همکاری روانشناسان و برندسازان قادر به خلق مدل های جدیدتری نیز گردیم .

 

مدل  طراحی شخصیت برند :

یکی از معروف ترین مدل ها ، مدل پنج بعدی جنیفر آکر است که به پنج بزرگ (Big Five ) نیز معروف است . جنیفر آکر معتقد بود که پنج بعد اصلی وجود دارد که می توان شخصیت انسان ها را در آن دسته بندی کرد و البته هرکدام از این پنج نوع شخصیت، زیر مجموعههایی نیز دارد که در کل پانزده چهره مختلف از برند را به ما نشان میدهد.

این پنج بعد اصلی به ترتیب : صداقت ، هیجان ، شایستگی، دلفریبی و زمختی است. هرکدام از این ابعاد به خرده مقیاس هایی تقسیم میشود :

  • صداقت شامل :  بی تکبر و خاکی ، صادق ، سالم ، خوش رو
  • هیجان شامل : مد روز ، سر زنده ، با قوه تخیل ، به روز
  • شایستگی شامل :  اعتماد ، باهوش ، موفق
  • دلفریبی شامل : با کلاس ، جذاب
  • زمختی شامل : اهل کار بیرون خانه ، خشن

در این مدل شما چک لیستی شامل ۱۵ بعد شخصیتی دارید که در پرسش نامه پژوهشی  با 42 سئوال قابل اندازه گیری است .

بدین ترتیب به جای طرح سوالات باز که در ۳ مدل قبلی استفاده می شد، در اینجا سوالات بسته است و کار پژوهش و همچنین جمع بندی آسانتر انجام میگیرد.

آنچه برای آژانس های برندسازی مهم است روش ها و مدل هایی است که امکان ارزیابی شخصیت یک برند موجود و یا امکان خلق شخصیت برای برندی جدید را به آن ها بدهد.

مدلهای دیگری نیز برای ارزیابی و خلق برند هستند که بر نظریات روانشناسی تکیه دارند. پس از این که ایده ارتباط شخصیت انسان و برند در مباحث برندسازی مطرح شد، افراد زیادی شروع به طراحی مدل هایی برای خلق شخصیت برند و یا تشخیص شخصیت برندها از طریق همین مفاهیم روانشناسی کردند.

برای نمونه، یکی دیگر از مدل های معروف شخصیت برند مبتنی بر کهن الگوهاست که از نظریه روانشناس معروف کارل گوستاو یونگ گرفته شده که در مطالب بعدی در فَن برند تقدیم شما می گردد.

امیدوارم این مطالب برای شما قابل استفاده باشد- پیروز باشید

نظرات  (۱)

۰۴ آذر ۰۰ ، ۱۳:۱۴ شخصیت برند

با سلام و تشکر از مطلب مفید شما. در خصوص شخصیت برند ما هم یک مقاله ای نگارش کردیم که در اینجا میتونید ببینید .

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی